Česká tatarka podle testů sklo neobsahovala
20.02.2007 18:37
V tatarské omáčce Hellmann´s dodané na Slovensko nebylo sklo, ale vínan vápenatý, sdělila společnost Unilever s odvoláním na informace svých pozorovatelů při testech na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Oficiální protokol zatím k dispozici není. Vínan je podle firmy zdravotně neškodný. Slovenská Státní veterinární a potravinová správa (ŠVPS) v pátek uvedla, že v omáčce nalezla skleněné úlomky. Jejich přítomnost prý potvrdily i opakované testy.
Vínan vápenatý je podle expertní komise Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) a Světové zdravotnické organizace (WHO) běžnou a uznanou složkou potravin, uvedl dnes Unilever. Krystalky vinného kamene nijak neovlivňují kvalitu a bezpečnost potravin a mohou se ve výrobcích objevit v důsledku přítomnosti kyseliny vinné, která se v tatarských omáčkách používá jako regulátor kyselosti a k dochucení výrobku, dodala firma.
Podle dřívějšího vyjádření šéfa ŠVPS Jozefa Bíreše by však i tyto částečky mohly být pro spotřebitele nebezpečné, protože jsou ostré a tvrdé. "Pokud by spotřebitel takovýto výrobek zkonzumoval, je na místě ho varovat, protože je nebezpečný," řekl Bíreš.
Unilever ale oponuje, že podle odborníků ani požití krystalků vínanu vápenatého, které by byly výrazně větší, nemůže poškodit ústa ani zažívací trakt.
Drobné pevné kousky našli kontroloři podle ŠVPS ve čtvrtlitrovém balení tatarské omáčky s datem spotřeby do 27. března. Potravinový dozor proto nařídil celoslovenskou kontrolu obchodní sítě a přikázal tuto šarži omáčky stáhnout z oběhu.
Testy částeček objevených v omáčce Hellman´s se dnes uskutečnily na Vysoké škole chemicko-technologické za účasti zástupců ŠPVS a Unileveru. Zadavatelem byli slovenští kontroloři.
Foto: Lucie Pařízková
Diskuse
Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.