Střešovické vepřové hody

Autor: Jaroslav Duffek

25. 04. 2014 | 14:14

V sobotu 26. dubna se od 12 hodin uskuteční v ulici Nad Hradním vodojemem 25 Střešovické vepřové hody u Huderů. Zájemci budou mít šanci nahlédnout do jediné výrobny uzenin v Praze 6.

Zakladatel Vojtěch Hudera se vyučil řeznicko-uzenářskému řemeslu ve Vlašimi v letech 1907-1909. Po vyučení si otevřel kantýnu na stavbě na Ořechovce a po skončení stavby si založil řeznický obchod. Později si ve Střešovicích zakoupil vlastní dům a zde začal provozovat řeznicko-uzenářské řemeslo.

Po únoru 1948 mu byly znárodněny jeho živnosti: živnost řeznická a uzenářská a živnost ryby, drůbež a zvěřina. Později se syn Jaroslav stal vedoucím výrobny uzenin firmy Pramen Maso Praha ve Střešovicích ve "svém" domě, který ale nechávalo OPBH chátrat a výrobna byla v roce 1978 zrušena. Mezitím již v oboru začal pracovat i vnuk Tomáš a tak v roce 1990 padlo rozhodnutí obnovit tradici rodinné firmy.

V provozovně je zachováno mnoho artefaktů jak z doby první republiky, tak z období socialismu. To se prolíná s moderním technologickým vybavením provozu.

Pojíst zabijačkové lahůdky, popít dobré pivo a posedět budou návštěvníci moci ve vytápěném stanu nebo ve vytápěné místnosti. O zábavu se postará se svou harmonikou Franta Albrecht.

Co vše bude možné ochutnat přímo na místě na hodování, nebo zakoupit domů? Prdelačku, světlý a tmavý prejt, výpečky, špekové knedlíky, pečené koleno na černém pivu, taliány a párky i novinky: uzené koleno, vepřová líčka na víně a kančí guláš., staročeské párky, babiččin špek.

Střešovické taliány jsou vyráběné ještě podle staré, československé státní normy. Jde o výrobek z vepřového masa, který se vaří, ale neudí. Jeho výroba trvá zhruba týden. Vypadá jako větší buřt. Před konzumací se půl hodiny ohřívá, pak se podává s křenem a hořčicí. Střešovické taliány se dostaly do finále soutěže Jak chutná Praha.

Čepovat se budou i různá česká piva, teplé nápoje a pro děti limonáda. Akce se koná za každého počasí až do pozdních nočních hodin. Na Střešovické zabíjačkové hody se zájemci dostanou tramvajemi číslo 1 a 18 do stanice Ořechovka.


Odkaz URL ke článku
Další info ZDE

Další foto





Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 51/2017 najdete >




Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.