Tradiční kuchyně v Babiččině besedě

Autor: Kateřina Martykanová

05. 12. 2014 | 23:54

Klánovice zažily období rozkvětu ve 20.–40. letech 20. století, kdy sem za odpočinkem s oblibou mířila pražská smetánka. Lázně a golfové hřiště, které zde měla k dispozici, sice už patří minulosti, přesto je i dnes tato městská část cílem víkendových výletů a lze tu zažít i trochu té prvorepublikové atmosféry.
Díky dobrému dopravnímu spojení, které kromě autobusů zajišťují vlaky, které jsou součástí Pražské integrované dopravy, sem i z centra metropole dorazíte během půl hodinky. K procházkám lákají hlavně přírodní rezervace Klánovický les a Cyrilov, jež dohromady tvoří přírodní park Klánovice-Čihadla a představují největší souvislou lesní plochu na území Prahy. Až vás procházka unaví a dostatečně vám vytráví, můžete se na výlet zpátky v čase vydat třeba v klánovické restauraci Babiččina beseda.
Interiér této restaurace je koncipován tak, abyste se zde cítili opravdu jako u babičky doma. Posedět můžete přímo v kuchyni nebo také v jídelně či obýváku, jak tu jednotlivým místnostem říkají. Stylový interiér má ovšem připomínat spíše prvorepublikový panský byt, nikoliv venkovskou chalupu. Obdobně orientovaná je i kuchyně – vychází z poctivých prvorepublikových receptur, předávaných z generace na generaci, které šéfkuchař Tomáš Hladík upravil dle zásad moderní kuchyně. Dodavatelé restaurace pocházejí vesměs z regionu středních Čech, i na čepu tu kromě nezbytné plzně mají jedno místní pivo – Počernickou 11. To vinný lístek v podstatě pokrývá celou oblast rakousko-uherské monarchie a sahá ještě trochu dál, jeho základ ovšem kromě moravských a českých vín tvoří hlavně ta rakouská.
K chloubám restaurace Babiččina beseda patří domácí pečivo, které zde podávají na úvod stolování spolu s nejrůznějšími pomazánkami, ale také makové a povidlové buchty, nejrůznější koláče nebo třeba nadýchané věnečky. Stálicí v menu se již stal tradiční staročeská bejlík, ale také candát na másle s pórkovo-kroupovým rizotem a opečeným citronem. Najdete v něm také takovou klasiku, jako jsou kulajda se zastřeným vejcem, králík na smetaně s karlovarským knedlíkem či krupicová kaše, škubánky a nudle s mákem. Menu se samozřejmě obměňuje podle sezony, teď na podzim přibylo více zvěřiny, třeba bažantí prsíčko nadívané kaštany s restovanou červenou řepou a jablky, ale také restovaná dýně s brynzou, vlašskými ořechy a malinovým dresinkem či kohout na červeném víně s lanýži a máslovými nudlemi s tymiánem.
Sezonní nabídka zahrnuje také další plány a nápady, které budou v Babiččině besedě průběžně realizovat od vlastní udírny až po zabijačku, jež se ve dvoře restaurace uskuteční už poslední listopadový víkend.


Odkaz URL ke článku
Babiččina beseda





Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 35/2017 najdete >




Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.